fbpx

Håndballspilleren Nora Mørk har opplevd det som så mange andre jenter og damer har opplevd verden over: Noen har hacket henne og stjålet private bilder, som så har blitt spredt videre til andre. Media har skrevet endel om dette, og som vanlig dukker grumset opp i noen av kommentarfeltene. Også her på facebook blant folk jeg kjenner kommenteres saken.

De fleste skjønner at å spre stjålne nakenbilder ikke er ok, men noen syns å mene at dette ikke er noen sak å skrive om. Og noen, dessverre alt for mange, mener at Nora Mørk selv bør ta en del av skylden for det som har skjedd. Eller mer prinsipielt: Har man private nakenbilder av seg selv på mobilen, får man også skylde på seg selv om de stjeles eller blir spredd.

Dette er et typisk eksempel på såkalt victim blaming som provoserer meg.

Tyveri er tyveri. Enten det er data, bilder, tekst, eller en bil for den del. Å legge skylden på noen som ikke har handlet uaktsomt er helt feil.

Bryter noen seg inn i huset mitt og stjeler tv’en min, hadde ingen sagt: “Jammen hva skal du med en tv i huset, Torbjørn? Som man reder ligger man.” Hadde noen hacket datamaskina mi og stjålet passord og slikt, hadde ingen sagt: “Jammen Torbjørn, du må da ikke ha passord liggende og slenge på datamaskina di! Du har vært uaktsom.»

Selvsagt hadde ingen sagt det.

Alt kan stjeles, og man pleier normalt ikke å skylde på offeret for et tyveri. Å ha private data på mobilen er ikke uaktsomt. Men hvorfor er det liksom annerledes med bilder?

Mobilen er i dag folks viktigste duppedings, og hver eneste av oss har ting på den som man helst vil ha privat. Om det er bilder, notater, meldinger er hva som helst annet. Ja, mobilen kan bli stjålet eller hacket, men tenker du på det? Hadde noen hacket mobilen din og stjålet private notater eller passord, hadde du likt at noen sa: “Jammen, seriøst, lar du slikt ligge på mobilen??” Nei selvsagt ikke. Så hvorfor er det annerledes med bilder? 

Å ja, det er NAKENBILDER!

Sjokk og vantro!! 

“Nora hadde nakenbilder av seg selv på mobilen. For et kvinnfolk. Da er det jaggu til pass for henne.”

Dette er ikke annet enn en variant av: “Jasså så hun ble voldtatt? Jaja, hun gikk jo i korte skjørt og var for full. Hun ba om det.”

Ser man ikke selv at en slik holdning er helt på trynet har man et enormt problem, enten det er sjåvinisme, moralisme eller noe annet.

 «Hvorfor hadde hun nakenbilder av seg selv på mobilen?”

Nei si det. Kanskje hun skulle sende dem eller vise dem til en kjæreste? Kanskje hun bare ville ha dem selv? Kanskje hva som helst. Poenget er at dette har ingen av oss andre noe som helst med!

Man kan si at med risikoen for hacking så bør alle være forsiktig med hva man lagrer av private bilder. Jada, kvinner blir voldtatt også, men bør de slutte å gifte seg, gå ut, feste eller kle seg som de vil?

Ulovlig spredning av private bilder er en del av den større overgrepskulturen som har kommet fram i media gjennom MeToo-kampanjen. Ingen av oss andre kan settes oss til doms over hva den enkelte føler over en slik krenkelse. Havner slike bilder på pornosider rundt omkring har man i realiteten tapt. Noe kan man kanskje få fjernet, men er de først spredt, lever de sitt eget liv og man mister kontroll. Blant ungdom her i landet, kanskje blant barn til deg som leser dette, spres det i dag nakenbilder som enten er stjålet eller tatt i smug av andre, noe som selvsagt skaper enorm fortvilelse for de som rammes, og som er et stort overgrep mot den enkelte.

Nora Mørk er ressurssterk og bestemte seg for å ta opp kampen med flagget til topps. Hun engasjerte advokat og saksøker de hun sporer opp som sprer bildene. Pengene som kommer inn der har hun bestemt skal gå til en god sak. Det er altså ikke sånn som jeg har lest noen kommentartroll påstår at hun vil berike seg selv. Hun saksøker for store beløp fordi det skal SVI å gjøre noe slikt. Jeg støtter det fullt ut, og det er kjempeviktig at media skriver om saken. Fordi i de aller fleste tilfeller nevnes ikke dette med et ord, mens utallige i hovedsak jenter og kvinner som ikke er kjendiser og som dermed opplever at situasjonen deres ignoreres, sitter knust tilbake.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: