Som du kunne lese i forrige bloggpost er Kollektivet nå på et nytt tegneserieforlag. Egmont Kids Media AS som de heter, eller bare Egmont blant venner. Jeg skrev i pressemeldingen før jul at det ikke lå noen dramatikk i forlagsbyttet, men endringer er det absolutt.

Kollektivet har aldri vært en «kioskvelter» men har allikevel vært min viktigste inntektskilde i flere år. De første årene solgte serien og etter hvert bladet ganske så bra, og gav meg en årsinntekt jeg kunne leve av. Men salget gikk gradvis nedover. Det er flere grunner til det. Salg av tradisjonelle tegneserieblader har nemlig generelt gått kraftig nedover i mange år. Men det kan selvsagt også handle om at det ikke er så stor interesse for Kollektivet nå som det var før. Mens antall blader gikk fra 13 utgaver i året ned til 5 i fjor (pluss julehefte og sommerhefte), ble jeg nødt til å få ekstrainntekter fra andre steder for å få hjulene til å gå rundt: Småjobber, ulike illustrasjonsoppdrag og kursvirksomhet.

Jeg har vært lenge nok i bransjen til å skjønne at forlagene selvsagt ikke driver med veldedighet, så da mitt daværende forlag presenterte forslag til ny kontrakt for 2019, var blant annet Kollektivet-bladet tatt bort. Jeg så det komme og var ikke overrasket, selv om det var kjipt. Å ha et eget blad i ti år har nemlig vært en ære og en fornøyelse. Allikevel, jeg ville undersøke andre muligheter, og valget falt på Egmont. De kunne nok heller ikke tilby meg eget blad, men den totale avtalen var allikevel bedre:

Det vil komme fire albumutgivelser i år, pluss et julehefte og en ny samlebok til høsten. Første Kollektivet-album vil komme rett før påske.

Kollektivet har nå eksistert i 19 år, og jeg vet i dag ikke hvor mange flere år jeg vil lage serien. Jeg har andre tegneserieprosjekter jeg lenge har hatt lyst å få ut, og andre ting jeg har lyst å jobbe med. Men alt dette er selvsagt et økonomisk spørsmål. Jeg kan i dag ikke lever av Kollektivet alene, og skal jeg ha råd tid å bruke dagene mine på å lage både Kollektivet og andre tegneserier jeg ha flere inntektskilder.

En av de tingene jeg gjorde for ei uke siden var å opprette en side på Patreon.

Patreon er en plattform der folk fra hele verden kan være økonomiske støttespillere («patrons») for kreative folk med et fast beløp hver måned, fra $1 og oppover. Til gjengjeld får de ulike fordeler. Disse fordelene vil være alt fra skisser, tegninger, giveaways og videoer, til forhåndstitt på kommende prosjekter. Alt sammen eksklusivt for dem. Jeg har for eksempel endelig offentliggjort to helt nye prosjekter jeg jobber med, eksklusivt for de som støtter meg der. Blant annet dette!

Kollektivet har nå snart 17.000 følgere på instagram, noe som burde være et godt utgangspunkt. Problemet er at instagramfølgere er kjent for ikke å være særlig betalingsvillige. Jeg har også nettopp lagt Kollektivet ut på Webtoon, men om det er noe bedre der aner jeg ikke. Jeg forventer egentlig lite, og i verste fall ender jeg kanskje opp med å sitte med en inntekt derfra tilsvarende noen kopper kaffe hver måned. Men det er nå verdt et forsøk i alle fall tenker jeg.

Så, vil du bli en støttespiller, eller i det minste sjekke siden min på Patreon, klikk på denne linken. Du kan støtte med meg alt fra 1 dollar (under 9 kroner) i måneden og oppover. Til gjengjeld vil du få tilgang til ting jeg ikke vil vise for andre enn de som støtter meg der.

Legg inn en kommentar