fbpx

Tegneserien min Kollektivet var faktisk en av de første tegneseriene i verden som ble gjort tilgjengelig på mobil. I samarbeid med et nå begravet firma som het Smsklubben.no ble tegneseriestriper tilbudt som en abonnenttjeneste på MMS så tidlig som i 2003, flere måneder før en tilsvarende tjeneste i USA for Billy og Dilbert. Problemet var prisen (selvsagt, jeg mener: Kollektivet er jo så knallbra at det jo være noe annet enn selve serien som ikke gjorde dette til en suksess). Abonnenttjenesten kostet 30 kroner i uka, i tillegg til 15 kroner per nedlastet stripe. Dette var på den tiden da ungdom blakket seg på ringetoner, spill og grafikk på mobiler som fortsatt ikke var blitt smarte, allikevel var dette en hard sell og tilbudet varte ikke så lenge. Men firmaet hadde forgreninger i flere land, og ca 20 striper ble oversatt til …tysk. Faktisk. Men det eneste jeg tjente på dette var en ny Nokia med fargeskjerm som firmaet sendte meg, siden den gamle Motorola-telefonen jeg hadde ikke hadde farger. Jeg måtte jo se åssen stripene ble seende ut, må vite.

Spol framover til 2015. Kollektivet er publisert kun på norsk og svensk. Andre norske serier selger i flere land, inkludert engelskspråklige, men ikke Kollektivet. Dette ville både jeg og Bulls Press gjøre noe med. En amerikansk venninne av meg som heter Jennifer Hjorthaug hjalp meg med oversettelsen. Et problem var hva serien skulle hete. “Kollektivet” er litt vanskelig å oversette til engelsk. “The Collective” er en mulighet, men det er ikke helt dekkende og blir for direkte. Jeg forsøkte flere varianter før hun foreslo “Chez Cuckoo”, som er et anglofransk uttrykk som betyr “galskapens hus” eller “de gales hus” eller noe i den dur.

En bunke striper ble oversatt og Bulls Press opprettet en salgsside for serien. I tillegg opprettet jeg en Facebookside med navnet Chez Cuckoo. Men av ulike grunner stoppet det litt opp, og ikke mer skjedde.

Spol videre til nå, mars 2018. En artikkel i tegneseriemagasinet Empirix vekket meg litt. Den handlet om tegneserier på Instagram. Jeg har en offentlig Instagramkonto fra før der jeg legger ut ting jeg lager, og jeg forsøkte for et par år siden å starte opp en liten ordløs serie jeg la ut. Men å lage enda en stripeserie i tillegg til Kollektivet var noe jeg ikke maktet, så det ble med bare noen få episoder.

Som ganske aktiv bruker av Instagram har jeg lagt merke til at det med sin lysbildefunksjon er et flott plattform for korte humortegneserier, så inspirert av den før nevnte Empirix-artikkelen heiv jeg meg rundt.

Chez Cuckoo har nå sin egen Instagramkonto, Facebooksiden er oppdatert, og jeg har til og med sikret meg domenet chezcuckoo.com (som foreløpig kun peker videre til Bulls sine sider, men der jeg etter hvert skal få opp en engelsk versjon av Kollektivet.no). Foreløpig er det litt prøving og feiling, men serien har nå etter tre dager 46 følgere på Instagram fra hele verden, og innleggene hatt over 900 unike treff. Dette er moro syns jeg. Å endelig nå ut til så mange utlendinger med det jeg har jobbet med i 18 år er inspirerende. Så får tiden vise hvordan dette går, og om dette bærer noen som helst frukter, eller om jeg bare har sørget for å gi meg selv en masse ekstra ulønnet arbeid.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: