fbpx

Jeg har skrevet om ideer før, blant annet her, fordi et av de vanligste spørsmålene jeg får er Hvor henter du ideene fra?

I dag kom jeg over denne videoen på YouTube der Neil Gaiman på brilliant vis formidler svaret på dette:

Jeg er bare en skarve tegneserieskaper som lager tøysete tegneserier om noen gærninger i et kollektiv, men jeg kjenner meg så utrolig godt igjen i det han som en adskillig bedre og mer kjent forfatter sier her. Mange forventer at inspirasjon og ideer er noe som man kan få gjennom ulike teknikker, men egentlig handler det om å dagdrømme. Man stiller spørsmålet: Hva om?

Så enkelt. Og kanskje så vanskelig.

En annen ting han sier er at inspirasjon kan komme fra desperasjon og deadlines. Det er noe jeg virkelig kan kjenne meg igjen i. Deadlines har en tendens til å sette i gang motoren i enkelte av oss. Når klokka nærmer seg tiden for at arbeidet være ferdig er det som om underbevisstheten kobler inn turboen, og for min del har noen av de morsomste stripene blitt skap rett før deadline. Jeg kan ikke forklare hvorfor det er slik, men det skjer.

Det er klart, noen har kanskje mer fantasi enn andre. Men jeg tror at fantasi, evnen til å finne på ting, faktisk er noe alle kan trene seg opp til. Det handler om å ville tenke utenfor boksen, det handler om å tørre stille spørsmål uten å sensurere seg selv, det handler om å slippe seg løs og tenke ut ting som kan virke både teit, absurd, urealistisk eller rart. Som i eksempelet i videoen der Gaiman forteller om varulven.

Det viktigste er imidlertid dette: Det er ikke noe magisk, mystisk, teknisk eller noe annet. For som han sier: “You make’em up, out of your head.”

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: