fbpx

Nå er det lenge siden jeg har skrevet om ting jeg har sett på tv-skjermen, så jeg har her samlet opp et knippe tv-serier tilgjengelig for strømming som jeg har fått med meg, og vil anbefale deg å sjekke ut.

Travellers (Netflix)

Science fiction med tidsreiser som tema finnes det mye av. Et hovedproblem er at man fort kan miste oversikt dersom serieskaperne, eller vi som seere, ikke holder tunga rett i munnen. Et annet problem er dette med kontinuitet og hvordan man takler tidsreisers iboende paradokser. Continuum er en serie der jeg falt av lasset i andre sesong. 12 Monkeys er en serie som fungerer godt. Men Travellers er så langt en av de beste seriene i dag med tidsreise som konsept.

Opplegget er som følger: I fremtiden kan man sende bevisstheten sin inn i mennesker i fortiden (seriens nåtid), og dermed påvirke historien. Teknologien bak dette er noe mumbo jumbo omkring kvantecomputere og “the deep web”, men det er heldigvis ikke viktig. Det viktige er at i fremtiden er verden temmelig annerledes enn dagens verden på grunn av en rekke katastrofer som utrydder millioner av mennesker. Så de som styrer i fremtiden vil forsøke å redde menneskeheten ved å sende såkalte reisende (travellers) sin bevissthet inn i mennesker i dag, som historien uansett sier kommer til å dø. Måten dette gjøres på er en av de veldig stilige tingene i sesong 1, der omlag halve sesongen brukes for å etablere universet, og vise hvordan de reisende må forsøke å tilpasse seg livet i det 21.århundret. Vi følger et team reisende som har tatt bolig i kroppene til nåtidens mennesker og som gjør alt de kan for å redde mennesker fra ulykker og katastrofer, både naturlige og menneskeskapte. Men det er selvsagt ikke så enkelt. Det viser seg (selvfølgelig) at ting de reisende gjør i dag påvirker fremtiden på en måte fremtiden ikke var forberedt på, noe som skaper drama, krøll og konflikter.

En av de tingene som skiller denne serien fra andre i samme sjanger er svært gode skuespillere og karakterer. Vi blir veldig godt kjent med hver enkelt, som alle har sine personlige ting å stri med. Sesong 1 er svært spennende, og skrus seg ytterligere opp noen hakk i sesong 2, som rett og slett er fantastisk. Her får du alt fra action, spennende ideer, humor, glimrende karakterportretter og en av de vakreste kjærlighetshistorier jeg noen sinne har sett. Ja, faktisk. Og avslutningen på sesong 2 er såpass heftig at jeg ikke helt skjønner hvordan sesong 3 skal bli. Men heldigvis tyder alt på at det blir enda en sesong, så her er det bare å glede seg.

Anbefales for alle som liker science fiction.

Preacher (Viaplay)

Denne serien er basert på den kjente tegneserien signert Garth Ennis og Steve Dillon, som jeg beskjemmet må si jeg kun har lest små utdrag av. Men det gjør ingen ting, for tv-serien krever ingen forkunnskap. Den tar seg uansett endel store friheter i forhold til tegneserien. Blant annet er tempoet skrudd veldig ned i overføringen til skjerm, og ting presenteres i en litt annen rekkefølge enn i tegneserien.

Jesse Custer, en smått forfyllet predikant i Texas forsøker så godt han kan å lede den lille kirken sin. Hans far var predikant i den samme kirken, vi skjønner at Jesse har en brokete fortid, og at predikantgjerningen på en måte er et forsøk på å gjøre bot. Det er litt vanskelig å forklare mer uten å spoile noe som helst, men la meg bare si at ting ikke går som han tror, og at karakterene som dukker opp er av det særdeles fargerike slaget. Litt som i serien Supernatural introduseres vi for et univers der Gud er fraværende og der engler enten er idioter eller drittsekker. En helt spesiell ånd kalt Genesis får stor betydning for Jesse, og ellers er det med en ganske sjarmerende irsk vampyr. Nesten alle menneskene vi møter har en eller annen lyssky agenda, og den eneste som tilsynelatende er et virkelig godt menneske er “monsteret” Arseface, sheriffens sønn som prøvde å skyte seg selv men endte opp med et totalt deformert ansikt i stedet.

Jeg har bare sett første sesong, og gleder med til neste. Som sagt, serien tar seg veldig god tid i forhold til tegneserien, man blir ganske godt kjent med karakterene, og hele konseptet er så sprøtt at det faktisk fungerer.

Anbefales for alle som liker Supernatural og tegneseriene fra Vertigo.

Lucifer (Netflix)

I likhet med Preacher er dette også en tv-serie basert på en tegneserie fra Vertigo. Men der Preacher er ganske tro mot tegneserien, er Lucifer stort sett bare lik i navn og grunnkonsept.

Lucifer Morningstar har blitt lei av å være Djevel og bestemmer seg for å si opp “jobben” i Helvete og heller drive nattklubben Lux i Los Angeles. Der møter han kriminalbetjent Chloe Decker, som han snart begynner å hjelpe. Som vi skjønner er premisset rimelig far out. Jeg begynte på serien med de beste forhåpninger, siden tegneserien er veldig bra, men innså raskt at her har man tatt et i utgangspunktet interessant konsept og gjort det om til en ganske standard amerikansk politiserie.

Det som redder det hele er humoren, og castingen av hovedpersonen. Skuespiller Tom Ellis er perfekt i rollen som mørkets fyrste, og har en sjarm som bærer serien som ellers er litt … meh. For meg har serien derfor blitt en slags guilty pleasure. Jeg ser en episode i ny og ned, ikke fordi den er spesielt bra, men på grunn av hovedpersonen.

Anbefales for alle som liker Tom Ellis.

El Chapo (Netflix)

Jeg elsker gangstere på film og tv. Etter å ha pløyd meg igjennom den amerikanske serien Narcos, som i de to første sesongene handler om narkokartellene i Bolivia (Pablo Escobars Medellinkartell og Cali-kartellet) på 80-tallet, er tiden kommet til Mexico, som tok over da de store narkokartellene i Bolivia mistet den enorme makten de hadde.

El Chapo er en meksikansk serie, noe som gjør den ekstra interessant. Ikke fordi alle snakker spansk men fordi den har en nærhet til et problem som rir landet som en mare den dag i dag. Serien viser El Chapos vei fra fattig landsbybeboer til et av verdens kanskje mektigste, og i alle fall mest ettersøkte narkobaroner. En vei brolagt med blod og død, bokstavelig talt. For oss utenforstående er det vanskelig å skjønne det som foregår i Mexico i dag. Vi hører om groteske drap, korrupsjon og regulære krigshandlinger, og i denne serien forsøker de å vise hvordan det hele har utviklet seg og blitt slik det er.

Skuespillerne er veldig gode, miljøene virker autentiske, og dramaturgien sitter etter hvert som et skudd. Har man fått med seg saken rundt skuespilleren Sean Penns intervju med El Chapo i 2016 er serien ekstra interessant. El Chapo, som i dag sitter bak lås og slå i USA, kunne være sjarmerende og vennlig, men også iskald og grusom, noe serien får veldig godt fram.

Anbefales alle som liker biografisk krimaction.

Mindhunter (Netflix)

Jeg avslutter med mer krim. Denne gangen befinner vi oss i USA i 1977, og historien om hvordan FBI utviklet sine metoder for psykologisk profilering av kriminelle. Serien er basert på virkelige hendelser som det heter, og viser veldig bra hvordan gamle holdninger og strukturer rystes i grunnvollene av nye og innovative ideer.

Vi følger den unge Holden Ford som mener kriminalitet kan hindres dersom man kjenner psyken til de kriminelle, og hans i utgangspunktet litt motvillig partner Bill Tench. De begynner å intervjue kjente massemordere som sitter i fengsel i et forsøk på å forstå dem og hvorfor de handlet som de gjorde, en jobb som sjefene i FBI ikke skjønner poenget med. Men så viser det seg at arbeidet begynner å bære frukter, og sjefene skjønner at Ford er inne på noe viktig.

Serien har en veldig god tidskoloritt og stort sett veldig gode skuespillere, især noen av dem som spiller drapsmennene. Her må jeg trekke fram Cameron Britton som spiller morderen Ed Kemper (“The Co-ed Butcher”). Skuespillet hans gir frysninger på ryggen. Hadde dette vært en film burde han fått en Oscar for rollen han gjør. Jonathan Groff som spiller Tom Holden er det ikke alle som liker, og jeg var til å begynne med litt skeptisk til måten han fremstiller FBI-agenten på. Men rollen vokser utover sesongen, og til slutt fungerte det bra nok for min del. Serien som helhet er uansett så god at en slik ting er å leve med.

Anbefales for alle.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: